T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
Kuru kayısı rekoltesi Vali Aydın Baruş ve Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu üyeleri tarafından valilik toplantı salonunda açıklandı.
Vali Aydın Baruş, “858 bin 17 dekar alanda kayısı üretimi yapılıyor. Buda yaklaşık Malatya’nın yüzde 20 tarım arazisine tekabül ediyor. Malatya’da 2021 yılı tespitleri çerçevesinde yaklaşık 8 milyon 788 bin kayısı ağacı dikili olduğu, bu ağaçlardan 7 milyon 819 bin 720’sinin meyve veren durumda olduğu Tarım Müdürlüğümüzün verilerinde tespit edildi. 2011 yılında Malatya’da toplam 6 milyon 971 bin 800 kayısı ağacı bulunurken, 2021 yılındaki tespitlerine göre bu sayı 7 milyon 819 bin 720 meyve veren kayısı ağacına çıkmış durumda. Yani yaklaşık yüzde 12’lik artış var son 10 yılda. Bu da çiftçimizin kayısı üretimine değer verdiğini, kayısı üretiminden önemli bir gelir elde ettiğini gösteriyor.
Kuru kayısı üretim miktarlarına baktığımız da da 2012 yılında en fazla olarak 160 bin ton, 2017 yılında ise 142 bin 260 ton üretim olduğunu görüyoruz. Bu yıllar kayısı rekoltesi açısından en yüksek yıllar. Son 2018, 2019 ve 2020 yıllarına baktığımızda da istikrarlı bir seyir olduğunu görüyoruz kuru kayısıda. 2018’de 88 bin 818 ton, 2019 yılında 87 bin 642 ton, 2020 yılında 85 bin 275 ton üretim gerçekleştirilmiş. İhraç edilen kuru kayısı ton bazında baktığımızda da en fazla ihracatın 2013 yılında 117 bin 861 ton olarak gerçekleştiğini görüyoruz. 2018, 2019 ve 2020 verilerine baktığımız da 2018 yılında 91 bin 430 ton, 2019 yılında 99 bin 665 ton, 2020 yılında ise 89 bin 909 ton kayısı ihracatı gerçekleştirildiğini görüyoruz.
2018, 2019 ve 2020 yıllarına dolar bazında baktığımız da; 2018’de 254 milyon 344 bin dolar, 2019 yılında 254 milyon 84 bin dolar, 2020 yılında ise 265 milyon 19 bin dolar seviyesinde bir gelir gerçekleştiğini görüyoruz. Yine 2018, 2019 ve 2020 yıllarındaki ton başına fiyata baktığımızda da 2018 yılında 2 bin 782 dolar ton başına kuru kayısı ihracat geliri, 2019’da 2 bin 549 dolar ve 2020 yılında ise 2 bin 948 dolar seviyesinde gerektiğini görüyoruz.
Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan çalışmayı anlatan Vali Baruş, sonuç kısımlarını kamuoyu ile şu şekilde paylaştı; “Tarım ve Orman Bakanlığımız komisyon icmalini incelemiş, 28 Haziran 2021 tarihinde komisyon kararımız ve rekolte tahmin icmali yayınlanmak üzere de İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze gönderilmiştir. 2021 yılı için Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar neticesinde; kayısı rekoltesinin yaş kayısı olarak tahmini 391 bin 88 ton olarak belirlenmiş, yaş olarak ihracat ve iç piyasada tüketime ayrılan miktar 46 bin 931 ton tahmin edilmekte olup, kurutmalığa ayrılan yaş kayısı miktarı 344 bin 158 ton ve elde edilecek kuru kayısı miktarı da 86 bin 39 ton olarak tahmin edilmektedir. Diğer taraftan Malatya’mızın yanında, Elazığ, Kahramanmaraş, Sivas ve Iğdır illerimizde de kuru kayısı üretimi yapılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün yapmış olduğu değerlendirmeler ile birlikte Malatya’nın üretimi ile birlikte diğer illerimiz beraber değerlendirildiğin de Türkiye’nin kuru kayısı rekoltesi 2020 yılında 104 bin 254 ton iken 2021 yılında yaklaşık yüzde 8.9 azalma göstererek 94 bin 938 ton olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Sizlerle paylaşmış olduğum verilen yapılan teknik çalışmalar sonucu elde edilmiştir.
Vali Baruş, kuru kayısı destekleme alım fiyatı için ise şunları kaydetti; “Biliyorsunuz, 2020 yılında Tarım ve Orman Bakanlığımız Kuru kayısı için destekleme alım fiyatı açıklamıştı. Bu yılda bakanlığımız tarafından gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Bu veriler Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından paylaşılacaktır diye tahmin ediyorum. İnşallah Toprak Mahsulleri Ofisinin de devrede olmasıyla birlikte üreticimize gerçekten büyük bir güven gelmiştir. Üreticimiz bundan sonra yoluna daha güvenli ve emin olarak devam edecektir.”
Kuru kayısı fiyatındaki son durumu da paylaşan Vali Aydın Baruş, “Aldığım rakamlarda 2021 yılındaki fiyatlar değerlendirildiğin de kuru kayısının ton başına fiyatı şuanda ihracat fiyatı 3 bin 414 dolara çıkmış durumda.” dedi.