Vali Ali Kaban, Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş tarafından organize edilen 12. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı bilgilendirme programına katıldı.
Programa Vali Kaban, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Kurum ve Kuruluşların Müdürleri, Birlik ve odaların başkanları, STK’lar, Muhtarlar ve basın mensupları katıldı.
Ülkelerin modernleşme sürecinde tarımın önemine dikkat çeken Vali Ali Kaban, “Zonguldak ilinin tarıma müsait bir olmasına rağmen görevdeyken, büyük bir zorlukla Valilik olarak Tarım Fuarı başlattığını kaygılı olmasına rağmen hakikaten güzel bir fuar olduğunu belirterek o sene, 2016 yılında yapmıştık, Tabi bu fuarlar büyük güçlüklerle oluyor. Hele de eğer kültürü yoksa çok büyük sıkıntı çekiyorsunuz, alt yapı yoksa bayağı bir gayret sarf etmeniz gerekiyor. 2017’de de o sene başlarsanız, ancak yıl bitimine kadar hazırlıklar bitiyor. Biz bunu 2016 yılında başlatmıştık, 2017 yılında da bunu benden sonra devam ettirdiler diyerek memnuniyetini ifade ederek “ Zira şimdi nasıl bir eğitim yapıyorlar bilmiyorum ama bizim Üniversitede okuduğumuz yıllarda ekonomi dersinde şöyle bir tez anlatılırdı. Denilirdi ki; ülkeler, uluslar modernleşme sürecine başladıklarında tarım yüzde 50’nin üzerindedir, özellikle istihdam açısından. Sanayi cılızdır, varla yok arasındadır. Hizmetler sektörü vardır ama adı bile olmamıştır. Bu gelişme süreci ilerledikçe, ülkeler Pay kow aşamasına geçtikten sonra bu hızla değişir. Tarım gittikçe gerilemeye başlar. İstihdamdan önce sanayi atak yapar, sanayi birden önemli bir pozisyona gelir. Hizmetler sektörü de belli bir orana gelir. Sonra nihai aşamada Tarım yüzde 5 ile 10 arasına gelmelidir. Sanayi yüzde 30’lar civarında olmalıdır. Geriye kalanlar ise hizmetler sektörüdür, nihai aşamada ideal olan budur diye öğretirlerdi” diyerek konuşmasını sürdüren Vali Kaban,
Dünya nüfusunu beslemek için tarıma ihtiyaç olduğunun altını çizerek “Fakat dünya nüfusu arttıkça özellikle teknolojideki gelişmeler insana sanayi alanında olan ihtiyaç azaldıkça artık makineler birçok işi yapmaya başladıkça ve beslenmesi gereken boğazlar artıkça farkındaysanız bunun tam tersi oldu. Şuanda tarımda makineleşmeye rağmen, belki bu iş gücü itibari ile çalışanlar düşük olabilir ama tarımın göreceli ehemmiyeti hepsinin üstüne çıktı. Çünkü insanları besleyemezseniz altını yiyemiyorsunuz, kâğıt paranın bir değeri yok, yakarak ısınamıyorsunuz. İşte o anlamda bugün tarım gittikçe ehemmiyetini artıran bir pozisyona geldi. Büyük zaferlerle elde edilen işlerdir bunlar ve herkesin buna gayret sarf etmesi lazım. Büyükşehir belediyemiz bu hususlarda güzel çalışmalar yapıyor. Ama biz buna birazcık destek vermezsek elimizi taşın altına koymazsak bir birimin yapabileceği işler değil. Bizler üzerimize düşeni yapacağız.”
Malatya’da topraksız sera uygulamasını başlattıklarını dile getiren Vali Kaban, “İnanıyorum ki Malatya’yı tanıdıkça, görüyorum ki sizler de üzerinize düşeni yapacaksınız ve güzel bir çalışma olacak inşallah. Zaten bölgenin en büyük tarım fuarı ve Malatya’da buna layıktır, bundan hiç şüphemiz yok. Ben bu anlamda daha önce Zonguldak’ta bin bir güçlüklerle bir alan bulmuştuk ve topraksız sera çalışması başlatmıştım. Biz başladığımızda Samsun’un bir ilçesinde iki senedir yapıyorlardı, bu iş bitmez görünüyordu. Biz 8 ay kendimize ön görmüştük, 8 ayda bitirdik. Orası 600 dönümdü, inşallah burada şimdi biz arkadaşlarımızla başladık, 1000 dönüm üzerinden başladık ve bunun üzerine de çıkabilecek alanlar da tutuyoruz. Bir topraksız sera uygulaması Organize Sanayi Bölgesi uygulaması hızla ilerliyor. Oradaki tecrübelerimize dayanarak, inşallah biz bunu 8 aya da bırakmayacağız. Çünkü bölgede böyle bir uygulama yok, bölge buna çok uygun ve inşallah ilerde Ortadoğu’ya huzur geldiği zaman bölgemiz zaten parlayan bir yıldız olacak, o anlamda tarımda da geri kalmaması için biz üzerimize düşeni küçük bir katkı olarak böylece yapmış olalım” ifadesini kullandı.