Tavşanlı Yufka (2. Yol)
Ölçüler :
1 adet tavşan
2 baş kuru soğan 750 gr. pirinç
7-8 tane kuru yufka ekmeği
4-5 yemek kaşığı tereyağı
1 baş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı karabiber
3 yemek kaşığı salça
Yapılışı :
Tavşan temizlendikten sonra kaynar suda 15-20 dakika haşlanır, çıkarılıp soğuk sudan geçirilir. Halka şeklinde doğranmış soğan, karabiber, kırmızı biber ve tuzla tavşanın içi ve tüm yüzeyi terbiyelenir, bir gece buzlukta . (veya kara gömülerek) bekletilir. Buzluktan çıkarılır buzu çözülünce bol suyla yıkanır. Tavşandan çıkarılan karaciğer küçük parçalar halinde doğranır, yağda kızartılır. İçine küp şeklinde doğranan soğan ilâve edilerek pembeleştirilir. Pirinci konur, tuz atılır. Suyu konur ve pilav gibi pişirilir. (Pirinç miktarına 1 ölçü su koymak kaidesiyle) Hazırlanan iç tavşanın karın kısmına doldurulur ve dikilir. 3-4 kaşık yağda kızartılır, salça ve su ilâve edilip pişirilir. Ateşten almadan önce bir baş ezilmiş sarımsak konur. İki taşım kaynatılır. Pişen tavşan büyük bir kaba alınır. İçindeki pilav başka bir kaba boşaltılır, tavşan küçük parçalara ayrılarak didilir. Didilen etler pilava karıştırılır.
Geniş bir tepsiye yufka yayılır, ortasına tavşanlı pilav dökülür, geriye kalan yufkalar et suyuna batırılarak etli pilavın çevresine konur, sıcak olarak servis yapılır.
Not : Usul I de olduğu gibi et yerine tavşan doldurulmadan ayrıda pişirilebilir.

Papaz Yahnisi
Ölçüler :
1 Kr. arpacık soğan 1/2 kg. kuşbaşı et
2 kaşık salça 4 kaşık yağ Tuz-karabiber
Yapılışı :
Et yıkanır bir tencerede ateşe konur. Kendi bıraktığı suyunu çekince yağ ilavesiyle kızartılır. Salça ile de bir iki karıştırıldıktan sonra üzerine sıcak su ilave edilerek pişmeye bırakılır. Diğer tarafta arpacık soğanlar kabuklarından temizlenir, yıkanır. Pişmek üzere olan ete bütün olarak atılır. Tuz atılır. Pişince ateşten alınarak servis tabağına konur, sıcak olarak servis yapılır. Arzuya göre karabiber kullanılır.
Not: 1. Piştikten sonra yemekte kalan su oranı 1/3 dür. 2. Pişme esnasında suyun renginin kararmaması için tane karabiber kullanılabilir.

Patlıcanlı Et Tavası
Ölçüler :
1 kg orta yağlı kuşbaşı et
1,5 kg kemer patlıcan
3-4 tane yeşilbiber
2 baş kuru soğan
4-5 tane domates
3 yemek kaşığı tereyağı kızartmak için, 1 su bardağı sıvı yağ
tuz, karabiber
kırmızı pul biber
Yapılışı :
Patlıcanları yıkayın. Alacalı olarak soyup üç parmak eninde keserek dörde bölün. Tuzlu suda 20-25 dakika bekletin. Bol suda yıkayın. Bir bezin üzerine alarak kurulayın. Patlıcanları iki gruba ayırın. Birinci grubu, tepsinin dibine tek sıra halinde boşluksuz olarak dizin. İkinci grubu ise, kızgın yağda kızartın. Biber ve domates dilimlerini de kızartarak ayrı ayrı kaba alın. Bu arada eti yıkayın. Ateşin üzerine koyun. Et kendi bıraktığı suyunu çekince yemeklik olarak doğranmış soğanı ve eti, yağda birlikte kavurun. Üzerine doğranmış domates ilave edin. Tuz, kırmızı pul biber ve sıcak su koyarak et yumuşayıncaya kadar pişirin. Tepsiye dizilen çiğ patlıcanların üzerine pişmiş kuşbaşı etleri dizin (Et, suyundan süzülerek çıkarılır.). Etin üzerine kızarmış patlıcanları yayın. Daha sonra kızarmış biber ve domates dilimlerini dizerek et suyundan bir miktar ilave edin. Et suyu miktarı, sebzelerin aralarından görünecek kadar olmalıdır. Önce ateşin üzerinde yemeği biraz pişirin. Daha sonra fırına koyarak yüzü kızarınca çıkartın. Pilav ile birlikte sıcak servis yapın. Yerken karabiber de kullanabilirsiniz.

Güveç
Ölçüler:
1 kg yağsız kuşbaşı et
3-4 adet patlıcan
2-3 adet kabak
5-6 adet yeşilbiber
4-5 adet domates
2-3 adet patates
½ kg yeşil fasulye
2 yemek kaşığı domates ve biber salçası karışımı
2-3 yemek kaşığı tereyağı
2 adet orta boy kuru soğan
1 adet büyük baş sarımsak
tuz, pul biber, karabiber
Yapılışı :
Patlıcanları, alacalı olarak soyun. 4’e bölerek 3-4 cm uzunluğunda doğrayıp tuzlu suda bekletin. Fasulyeleri ayıklayıp yıkayın, 2-3 parçaya bölün. Kabakları temizleyip yıkayın 4’e bölerek patlıcan gibi doğrayın. Domateslerin kabuğunu soyup küçük küçük doğrayın. Yeşilbiberleri biraz irice doğrayın. Patatesleri de soyun, iri kuşbaşı şeklinde doğrayıp suya koyun. Sarımsakları kabuklarından temizleyerek ayrı ayrı kaplara alın. Eti, yıkayıp güvece koyun. Kendi suyunu çekince yağı koyup yemeklik olarak doğranmış kuru soğanla sarartın. Salçaları ilave ederek bir fincan su ile sulandırın. Hazırlanan sebzeleri sırayla (önce fasulye, patlıcan, kabak, patates, yeşilbiber ve domates) etin üzerine kat kat yerleştirin. Gerekirse el ile hafif bastırarak düzeltin. Tuzu, diş sarımsakları, kırmızı pul biber ve karabiberi serpip bir su bardağı sıcak su ilavesi ile ağzını kapatarak kısık ateşte pişirin. Bu yemek, güvece yerleştirildikten sonra evlerde ocak ateşinde, normal gazlı ocaklarda, köz tandırın içinde pişirildiği gibi mahalle fırınlarına gönderilerek de pişirilebilir.
Güvece yerleştirmede her bir yiyecek kat kat olabildiği gibi tüm malzemeleri, et ve baharatları birlikte çiğ olarak harmanlayıp güvece yerleştirerek pişirebilirsiniz.

Şam Kebabı
Ölçüler :
1/2 kg. kabak
2 yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
5-6 yemek kaşığı un
1 su bardağı kızartma yağı
Yapılışı :
Kabak yıkanır hazırlanır, geniş bir kaba rendelenir. İçerisine yumurta, un, tuz karabiber ve kabartma tozu ilâve edilerek iyice karıştırılır.
Diğer tarafta bir tavaya yağ koyularak ısıtılır. Isınan yağın içerisine hamurdan birer kaşık konularak kızartılır. Kağıt yayılmış bir tepsiye çıkarılır. Hepsi tamamlandıktan sonra servis tabağına alınır, maydanozla süslenir. İsteğe bağlı olarak sıcak-soğuk servis yapılır.

Kaburga Dolması
Ölçüler:
2 kg. bir kaburga
2 su bardağı pirinç
3 baş kuru soğan
3-4 yemek kaşığı tereyağı
1 demet maydanoz
2 kaşık domates salçası 2 tane domates
Tuz - karabiber
Yapılışı :
Kaburganın üst derisi kaldırılarak bir oyuk meydana getirilir. Pirinç ayıklanır, yıkanır geniş bir kaba alınır. İçerisine kıyılmış maydanoz, küp şeklinde doğranmış soğan, kabukları soyularak küp şeklinde doğranmış domates, tuz, karabiber, bir kaşık salça koyularak karıştırılmak amacıyla yoğrulur.
(Varsa; etin kenarından alman yağ da doğranabilir) Kaburganın oyulan yerine hazırlanan iç doldurularak dikilir. Tereyağında pembeleşinceye kadar kızartılır. Diğer tarafta küp şeklinde doğranan soğan pembeleştirilir, salça ilâve edilir, suyu konur. Hazırlanan salçalı suya kaburga yavaşça konur, kapağı kapatılarak kaynayıncaya kadar harlı, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 2-3 saat pişirilir. Pişen kaburga geniş bir tepsiye alınarak, üzerine salçalı sostan dökülür ve fırında biraz kızartıldıktan sonra servise alınır.
Not: Arzu edilirse mevsime göre, biber, patlıcan, patates kızartılıp firma konmadan önce tepsiye yerleştirilen kaburganın yanma konarak fırınlanır.
Kabuk Aşı
Ölçüler :
1 kg. yağsız kemikli et 1 çay bardağı nohut (akşamdan ıslatılmış)
1 kg. aşı gün kurusu (kabuk)
1 avuç şeker
3 kaşık tereyağı
2 kaşık salça Tuz - karabiber
Yapılışı :
Kemikli et yıkanır bir tencerede ateşe konur kendi bıraktığı suyu çekince yağ ilave edilerek et kızartılır, salça ve suyu konur. Kaynamaya başlayınca nohut ilave edilerek kısık ateşte et pişirilir. Diğer tarafta kabuklar ayıklanır, yıkanır, pişen ete ilave edilir. 1 tatlı kaşığı tuz ve bir avuç şeker konur. Kabuklarda pişince ateşten alınır, servis tabağına alınır. Sıcak olarak servis yapılır.
Not: Yemeğin su oranı zeytinyağlı yemeklerde olduğu gibidir. (1 yemek 1 /2 su oranı)
Tas Kebabı
Ölçüler :
1 kg. yağsız kuş başı et. 750 gr. pirinç
1/2 kg. arpacık soğan 1-2 adet çubuk tarçın Karabiber-tuz 4 Kaşık tereyağı
2 kaşık salça
Yapılışı :
Et; tuz, bir kaşık tereyağı, karabiber tarçın, soyularak hazırlanmış arpacık soğanla birlikte harmanlanır. Bakır bir tasa basılır. Tavanın ortasına tasın içindeki et çevrilir. Tasın üzerine bir ağırlık konur, üzerine geçecek kadar su ilâve edilerek kısık ateşte, et pişinceye kadar (tahminen 2-3 saat) pişirme işlemine devam edilir. Kalan et suyu kepçe ile başka bir kaba alınır. Tas yerinden oynatılmaz. Tasın olduğu tavada yağ eritilir, salça ile birkaç karıştırılır. Etsuyu ilâve edilir. Kaynayan et suyuna tuz ve ayıklanmış, yıkanmış yarım saat tuzlu suda bekletilmiş pirinç süzülerek salınır. Kapağı kapatılarak pilav gibi pişirilir, demlendirilir. Tas çıkarılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Not: Tas yerine borcamın kek kalıbı da kullanılabilir.
Sac Kavurma
Ölçüler :
1 kg. yağsız kuş başı et. 750 gr. pirinç
1/2 kg. arpacık soğan 1-2 adet çubuk tarçın Karabiber-tuz 4 Kaşık tereyağı
2 kaşık salça
Yapılışı :
Et; tuz, bir kaşık tereyağı, karabiber tarçın, soyularak hazırlanmış arpacık soğanla birlikte harmanlanır. Bakır bir tasa basılır. Tavanın ortasına tasın içindeki et çevrilir. Tasın üzerine bir ağırlık konur, üzerine geçecek kadar su ilâve edilerek kısık ateşte, et pişinceye kadar (tahminen 2-3 saat) pişirme işlemine devam edilir. Kalan et suyu kepçe ile başka bir kaba alınır. Tas yerinden oynatılmaz. Tasın olduğu tavada yağ eritilir, salça ile birkaç karıştırılır. Etsuyu ilâve edilir. Kaynayan et suyuna tuz ve ayıklanmış, yıkanmış yarım saat tuzlu suda bekletilmiş pirinç süzülerek salınır. Kapağı kapatılarak pilav gibi pişirilir, demlendirilir. Tas çıkarılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Not: Tas yerine borcamın kek kalıbı da kullanılabilir.
Külah Dolması
Ölçüler :
Patlıcan, biber, salatalık kurusu
(yeterli miktarda)
250 gr. kıyma
2 su bardağı irinti (bulgurun en irisi)
1 baş soğan
2 kaşık salça
1 kaşık erik ekşisi
3 kaşık tereyağı Maydanoz nane Tuz karabiber
Yapılışı :
Külahlar haşlanarak, süzülür. Diğer taraftan kıyma, küp şeklinde doğranmış soğan, irinti, tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz, kuru nane karıştırılarak haşlanan külahlara doldurulur. Diğer tarafta yağ eritilerek, salça ilâve edilerek biriki kez karıştırılır. Suyu ve erik ekşisi koyulur. Hazırlanan dolma suyu, üzerine bir ağırlık koyulmuş olan dolmalara ilâve edilerek suyu çekinceye kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Not: Külah; biber, patlıcan ve salatalık gibi oyularak, ipe dizilip kurutulan kışlık sebzedir.
Ayva Dolması
Ölçüler :
6-7 tane ekmek ayvası
(orta büyüklükte)
250 gr. orta yağlı kıyma
1 su bardağı pirinç 4 kaşık tereyağı
2 kaşık salça-1 baş kuru soğan 4-5 dal maydanoz
4-5 dal taze nane veya 1 tatlı kaşığı kuru nane Tuz-karabiber
Yapılışı :
Ayvalar yıkanır, kabukları soyulur, kapak açılarak kesilir, ayvaların içi oyulur, (domates veya biber dolması için hazırlanan sebze gibi ) kararmaması için suya atılır, diğer tarafta; kıyma, pirinç, kıyılmış maydanoz, nane, küp şeklinde doğranmış soğan, tuz karabiber su ilavesiyle yoğrularak dolma içi hazırlanır. Ayvaların içerisine doldurulur. Kapak parçaları kapatılır. Bir tencereye aralarında boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir. Bir tava içerisinde yağ eritilir. Sulandırılmış salça koyularak karıştırılır, iki su bardağı kadar su ilâve edilir, tuz atılır, kaynamaya başlayınca ayvaların üzerine boşaltılır, suyunu tamamen çekinceye kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Pazı Sarması
Ölçüler :
1 kg. Pazı (pancar yaprağı)
1 baş kuru soğan
2 yemek kaşığı salça 500 gr.
Orta yağlı kıyma 2 su bardağı pirinç
1 demet maydanoz
2 yemek kaşığı yağ Tuz - karabiber
Yapılışı :
Pazı yaprakları haşlanarak süzülür. Diğer tarafta kıyma rendelenmiş soğan, ayıklanmış yıkanmış pirinç, salça, tuz, karabiber, maydanoz ilavesiyle yoğrulur. Pazı yapraklarına sarılarak salçalı et suyunda iyice pişirilir. Yoğurtla birlikte servis yapılır.
Bumbar Dolması
Ölçüler :
1 takım (bumbar ve işkembe)
1 /2 kg. baş bulgur
1 büyük baş kuru soğan
1 kaşık salça
1 demet maydonoz
Tuz-Karabiber
200 gr.kıyma
1 kaşık yağ (bumbar yağı)
Yapılışı :
Bumbar ve işkembe temizlenir. Bumbarların yağlı kısmı dışa gelecek şekilde çevrilir. Diğer tarafta bumbar yağı (kıkırdak) eritilir veya dövülür. Kıyma, yağ, salça ilave edilir. Daha sonra bulgur koyulur, bir bardak su ilâve si ile pişirilir, ateşten alınır, kıyılmış maydanoz tuz karabiber atılarak karıştırılır. Soğan halka şeklinde doğranır, üzerine serpilir.
Önce bumbarlar yağlı kısım içe gelecek şekilde kaydırılarak doldurulur, işkembeler küçük küçük parçalara ayrılır, doldurulur ve dikilir, işkembeler ve bumbarlar yıkanır, bir tencereye işkembeler alta bumbarlar üste gelecek şekilde yerleştirilir. Üzerini geçecek kadar su konur. Suyu çektirilinceye kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Pöçük Tava
Ölçüler :
2 kg dana pöçüğü
tuz
Yapılışı:
Unutulmaya yüz tutan bir et yemeğidir. Pöçük, dananın kuyruk kısmıdır. Pöçüğü, boğumlarından doğrayın. Tuzlu suda bekletin. Süzüldükten sonra bol su ile yıkayarak yağlı kâğıda sarıp leğen ile taş fırında 45- 50 dakika kadar pişirin. Çıkarıldıktan sonra leğende kâğıt ile birlikte ters çevrin. Tekrar fırına koyun, suyunu çekince bir kez daha çevrin. Çok az su ilave ederek leğenin kapağını kapatıp taş fırında 5 saat, pişmeye bırakın. Kuru soğan, ayran ve pide ile sıcak olarak servisi yapın.
Hıyar Aşı
Ölçüler :
1 kâse haşlanmış salatalık kabuğu
4-5 yemek kaşığı kavurma
1 yemek kaşığı salça
1-2 baş kuru soğan
tuz, kırmızı pul biber, karabiber
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı haşlanmış kahverengi mercimek
Yapılışı :
Yaz boyunca hiç ziyan edilmeden doğranarak kurutulmuş salatalık kabuklarını, sıcak suya batırarak diriliği kaybolmadan haşlayın. Süzgece boşaltıp üzerinde soğuk su gezdirin. Diğer tarafta soğanları yemeklik olarak doğrayın ve tereyağı ile sarartın. Kavurma ve salçasını koyun. Birkaç kez çevirip 3-4 bardak su ilave edin. Mercimekleri ilave ederek pişirin. Mercimek haşlanmış ise su iki bardak olmalıdır. Mercimekler yumuşayınca haşlanmış salatalık kabuğu ile tuz ve baharatları koyun. 1-2 taşım kaynatıp kapatın. Sıcak olarak servis yapın. Bu bir öğün yemeğidir.
Tirit
Ölçüler :
1 kg. kemikli et
2 baş kuru soğan
2 yemek kaşığı salça 2 yemek kaşık yağ 1 avuç pirinç
Yapılışı :
Et yıkanır, bir tencereye konarak ateş üzerinde bıraktığı suyu çektirilir. Yağ ve halka şeklinde doğranmış soğan ilave edilerek kızartılır, sulandırılmış salçayla da bir iki kez karıştırıldıktan sonra üzerine bol miktarda su ilave edilir, pişirmeye yakın tuz atılır. Pişen ete ayıklanmış, yıkanmış pirinç ilâve edilir. Pirinçler uzayıncaya kadar pişirilir. Pişen yemek servis tabağına alınır, üzerine karabiber dökülerek servis yapılır.
Not: Özellikle bayram sabahlan kahvaltı yenine hazırlanan bir yiyecek olduğu için bayram tiridi denmektedir.
Kömbe
Ölçüler :
1/2 ekmek mayası veya
1/2 kibrit kutusu kadar pak maya
1/2 kg. kuşbaşı et
3-4 yemek kaşığı tereyağı
Tuz - susam -1-1,5 kg. un
Yapılışı :
Kuşbaşı et küçük parçalara ayrılır, yıkanır. Bir tencerede ateş üzerine koyulur. Kendi bıraktığı suyu çekince 2 kaşık yağ ilâve edilip, iyice kavrularak pişirilir. Diğer taraftan geniş bir tepsiye un elenerek ortası havuz gibi açılır. Ortasına maya, kenarlarına tuz
serpilir. Ilık su ilâvesi ile yumuşak bir hamur yapılır. Üzerine nemli bez örtülerek mayalandırılır, (yarım saat) Mayalanan hamur iki parçaya ayrılır. Hamur parçalarından biri yağlanmış tepsiye açılarak ya da elle yayılarak yerleştirilir. Arasına kavrulmuş et yayılır. Diğer hamur parçası üzerine kapatılır. Hamurun üzeri kalan yağla yağlanır, susam dökülerek fırında pişirilir. Dilimlenerek servise alınır.
Not: Tereyağında kavrulmuş et yerine çökelekli, peynirli, patatesli, kıymalı, ıspanaklı harçta kullanılabilir. Ne kullanılmışsa onun ismini alır. Patatesli kömbe gibi.
İncik Kebabı
Ölçüler :
İncik eti
Domates
Yeşil biber
Yapılışı :
Koyun, kuzu ve keçinin bacak etlerine incik denir. Kemikli olarak salçalı suda haşlanır. Haşlama esnasında suyu çektirilir, tereyağında kızartılır. Közlenmiş biber, domatesle servis yapılır.
Not: (Haşlama işlemi için toprak kaplar tercih edilir.)
Tava
Ölçüler :
1 Kg. kuşbaşı et 750 gr. patlıcan
3-4 tane dolmalık biber
2 baş kuru soğan 2-3 tane domates
1 çay bardağı nohut
2 yemek kaşığı tereyağı Kızartmak için bir bardak sıvı yağ
Arzu edilirse 3-4 tane patates
Yapılışı :
Patlıcanlar yıkanır alacalı olarak soyulur, tuzlu suda 25-30 dakika bekletilir. Sudan çıkarılır, iyice kurulanır, ısıtılmış yağda kızartılarak bir süzgece alınır. Aynı şekilde parçalara ayrılarak biberde kızartılır. Akşamdan ıslatılmış olan nohut haşlanarak hazırlanır.
Kuşbaşı et yıkanır, bir tencerede ateşe koyularak kendi bıraktığı suyu çektirilir. Küp şeklinde doğranmış soğanla birlikte yağ ilavesiyle biraz pembeleştirilir. Kabukları soyularak küçük parçalar halinde doğranmış domates konur. Su ilave edilir, tuz atılarak pişirilir. Pişen etin üzerine sırasıyla patlıcan, biber, haşlanmış nohut eklenir. Bir domates rendelenerek üzerine konur, kısık ateşte 15-20 dakika pişirilerek ateşten alınır. Sıcak olarak servis yapılır.
1 Arzu edilirse patlıcan yerine patates kullanılabileceği gibi, patlıcan ve patates kızartılarak karışık da kullanılabilir. Sebzeler yerleştirilirken aralarına temizlenmiş diş halinde sarımsak serpişirilir.
Kağıt Kebabı
Koyun veya dana etinden yapılır. Yağlı veya yağsız istek durumuna göre sıkı etin olduğu tüm bölümleri kullanılabilir. Hazırlanan parçalar halindeki bölümler kağıt içerisine kuyruk yağıyla yerleştirilerek sarılır. Yağlı kağıttaki etler bakır leğenlere yerleştirilir, fırında pişirilir. Sebzeli olarak hazırlanabilir. O zaman sebzeli kağıt adını alır. Mevsimine göre patates bezelyesi veya patlıcan, biber, domates doğranarak bakır leğene yerleştirilir üzerine yağlı kağıda sarılmış et konur. Leğen kağıtla kapatılarak fırında pişirilir.
Bildik Dolması
Ölçüler :
1 kğ. küçük domates -250 gr. kemikli et
300 gr. yağlı koyun kıyması
2 su bardağı pirinç 1 baş kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı yağ maydanoz Tuz-karabiber
Yapılışı :
Küçük sert domateslerde kapak kaldırılarak içleri oyulur. Diğer tarafta; kıyma rendelenmiş soğan, pirinç, tuz, karabiber, salça oyulan domateslerin içleri katılarak yoğrulur. Hazırlanan hamur dolmaların içine doldurulur.
Tencerenin içerisine yıkanmış kemikli et veya kemik dizilir. Üzerine dolmalar yerleştirilir. Dolmaların üzerine birer parça yağ konur, su ilâvesiyle pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Not : Kemikli et yerine kemik kullanılabileceği gibi, et suyu ile de pişirilebilir.
Tavşanlı Yufka (1. Yol)
Ölçüler :
1 kg. kemikli parça et
4-5 baş kuru soğan
750 gr. pirinç
4 yemek kaşığı tereyağı
4-5 diş sarımsak
Tuz-karabiber
Yapılışı :
Yıkanan kemikli et bir tencereye konur. Ateş üzerinde bıraktığı suyu çektirilir. Yağ ve salça ilâve edilir, bir iki kere karıştırılır, su ve tuzu konarak pişirilir. Pişen et küçük parçalar halinde didilerek bir tabağa alınır.
Diğer tarafta soğanlar halka şeklinde doğranır, tereyağında hafif pembeleştirilir. Et suyu ilâve edilir, önceden ayıklanmış, yıkanmış yarım saat ılık suda bekletilmiş pirinç kaynayan et suyuna salınarak pilav pişirilir. Dinlendirildikten sonra et ilave edilerek karıştırılır.
Geriye kalan et suyu geniş bir kaba alınarak ısıtılır. Çok az tuzla ezilmiş sarımsaklar ilâve edilir karıştırılır. Geniş bir tepsiye iki kuru yufka yayılır ortasına etli pilav boşaltılır. Geriye kalan yufkalar dörde bölünerek sarımsaklı et suyuna batırılır. Etli pilavın üzerine konarak servis hazırlanır.
Not:
1. Bu yemek yenirken kaşık çatal kullanılmaz, ıslanan yufkalara etli pilav sarılarak yenir.
2. Yufka ekmeği sıcak sarımsaklı suya batırılırken hamur olmamasına dikkat edilmelidir.
3. İsteğe bağlı olarak yufkanın üzerine alınan etli pilava karabiber dökülebilir.